woensdag 22 december 2010

Walk for Water

MOS en PROTOS roepen scholen op om op wereldwaterdag 22 maart 2011 te wandelen voor water.
Je leest er meer over op de blog Walk for Water.


dinsdag 21 december 2010

Waterkwis in Moorsele en virtueel water


















Sint-Paulus uit Moorsele organiseerde een waterquiz.
Een voorbeeld van de vragen lees je in het verslag via de link scholen brengen verslag uit.
Een leuke manier om leerlingen kennis bij te brengen rond water!

De tweede vraag luidde als volgt:
Hoeveel liter water gebruikt een mens in België per dag gemiddeld?
antwoord 125 liter.

Dit is echter slecht ten dele juist.
De gemiddelde Belg gebruikt inderdaad ongeveer 120 liter om te drinken, te douchen, het toilet door te spoelen...
Dit water komt rechtstreeks uit de kraan.

We komen tot een veel hoger getal, schrik niet tot 7200 liter, indien we ook rekening houden met het zogenaamde virtueel water.
Het grootste watergebruik schuilt immers daar waar we het niet verwachten: in voeding, in de productie van goederen, etc.

Je leest er meer over op de website watervoetafdruk
Bovenstaande poster kun je trouwens downloaden op die site.
Ook Opdracht 3 van Inzoomen op water Sherlock Holmes achterna speelt in op het virtueel watergebruik.

maandag 20 december 2010

Over kraantjeswater en bronwater: The story of Bottled Water

De foto van het GITO

GITO in Overijse

Heel de school is in de ban van het project GITONEPAL dat samenwerkt met Water For Damdame en met de gemeentelijke basisschool van Overijse. We herwerkten het project Palanka en hebben dat met het derde leerjaar in de lagere school uitgevoerd. De andere klassen kregen een powerpoint.
 

Kijk zeker eens op de website van het GITO. http://www.gito-overijse.be/Projecten.htm
We zijn ook nog van plan om in januari het Palankaproject met onze vierdejaars uit te voeren.
De jongens en meisjes van 7BSO vertrekken 21 februari naar Nepal om er een shelter te bouwen in de Darapanischool, om de schoolmuur te beschilderen, om auto’s te herstellen of om de projecten van Water for Damdame in beeld te brengen.

dinsdag 7 december 2010

Opdracht 3: Wat wil je weten... en hoe ga je dat meten ?

De stap sensibiliseren hebben we tot een goed einde gebracht. Vergeet niet om een verslagje op te sturen! Waarvoor dank.

De hele school, en misschien ook de omgeving, is nu gesensibiliseerd. Op dus naar de volgende stap. Het watergebruik inventariseren.
Door te inventariseren kun je onder meer de manier waarop de school met water omgaat kritisch evalueren. En bijsturen!

Hiervoor heeft MOS een waterenquête ontworpen: een instrument om alle activiteiten waarbij water wordt gebruikt en alle bijbehorende toestellen te inventariseren en te meten. Je kunt de enquête downloaden via de MOS-site. Klik op de link 'naar de MOS-waterenquête' in de rechterkolom.
Het zou fijn zijn als jullie op termijn gebruik gaan maken van deze enquête.


Als opstap naar een uitgebreide inventarisatie van jullie watergebruik vind je hieronder enkele mogelijke opdrachten. Ook bij deze opdracht kun je je beperken tot één suggestie maar we zouden het ten zeerste waarderen mocht je meerdere inventariesatieacties uitwerken naar verschillende doelgroepen (*).


Zoals steeds vragen we jullie om een kort verslag op te sturen. Het onderling uitwisselen van informatie en ervaringen blijft één van de doelstellingen van dit watertraject.
deadline op 29 januari 2011.



Jullie verslag kan verschillende vormen aannemen: tekst, foto's, film...
(*) meer informatie/opdrachten in het hoofdstuk 4 (pag 77 en verder) van het MOS-themapakket Water op School.

Opdracht 3 : kies uit

Op maat van de school: maak een inventaris van lekverliezen
Lekken zijn belangrijke oorzaken van nodeloos waterverbruik. Op jaarbasis kan het om grote hoeveelheden water gaan. Daarom is het belangrijk om lekken zo snel mogelijk op te sporen en te herstellen. Op de site van 'water4all' (zie interessante links in de rechterkolom) vind je een handig invulformulier dat je kunt gebruiken.

Op een eenvoudige manier kun je via de watermeter controleren of er lekverliezen zijn bij jou op school. Als blijkt dat er lekverliezen zijn, controleer je vervolgens alle kranen, toiletten, douches en waterleidingen in de school (in samenwerking met een technicus). Bij elk vastgesteld lek probeer je te bepalen hoeveel water verloren gaat. Hiervoor kun je ook gebruik maken van een zogenaamde drip calculator. Dit is een toepassing die druppels per minuut omzet in liter per dag/per jaar (zie voorbeeld bij de interessante links)


Op maat van de omgeving: op watersafari in de supermarkt
In het Zuiden verklaren ze ons gek. Waarom met flessen water zeulen, als er lekker, goedkoop, veilig drinkbaar water uit je kraan stroomt in je eigen huis? Veel mensen op aarde kennen deze luxe niet …Ga met een groep leerlingen naar de waterafdeling van je plaatselijke supermarkt. Beantwoord volgende vragen: uit welke landen/streken komen de verschillende merken (welke afstand hebben de flessen al afgelegd van bron tot winkel)? Is het bronwater, mineraalwater... ? Hoeveel soorten water worden aangeboden? Vergelijk de prijzen en vergelijk de inhoud (magnesium, zouten, ...). Leg de link naar het water uit de kraan: hoeveel kost bij benadering 1 liter leidingwater alles inbegrepen.Welke conclusies trek je uit deze observaties?


Op maat van de wereld: Sherlock Holmes achterna
Anders eten kan water besparen. Speel voor waterdetective en ga op zoek op internet naar meer informatie over virtueel water of surf eens naar Arjen Hoekstra voor meer info over de watervoetafdruk. Ga vervolgens naar de xard-website (zie rechterkolom) en stel vervolgens een menu samen dat minder dan 3000 liter water vraagt.