Opdracht 3

Het watergebruik inventariseren is de volgende stap.

Door te inventariseren kun je onder meer de manier waarop de school met water omgaat kritisch evalueren. En bijsturen!

Op maat van de school:
maak een inventaris van lekverliezen

Lekken zijn belangrijke oorzaken van nodeloos waterverbruik. Op jaarbasis kan het om grote hoeveelheden water gaan. Daarom is het belangrijk om lekken zo snel mogelijk op te sporen en te herstellen. Op de site van 'water4all' (zie interessante links in de rechterkolom) vind je een handig invulformulier dat je kunt gebruiken.

Op een eenvoudige manier kun je via de watermeter controleren of er lekverliezen zijn bij jou op school. Als blijkt dat er lekverliezen zijn, controleer je vervolgens alle kranen, toiletten, douches en waterleidingen in de school (in samenwerking met een technicus). Bij elk vastgesteld lek probeer je te bepalen hoeveel water verloren gaat. Hiervoor kun je ook gebruik maken van een zogenaamde drip calculator. Dit is een toepassing die druppels per minuut omzet in liter per dag/per jaar (zie voorbeeld bij de interessante links)

Op maat van de omgeving:
op watersafari in de supermarktIn het Zuiden verklaren ze ons gek. Waarom met flessen water zeulen, als er lekker, goedkoop, veilig drinkbaar water uit je kraan stroomt in je eigen huis? Veel mensen op aarde kennen deze luxe niet …Ga met een groep leerlingen naar de waterafdeling van je plaatselijke supermarkt. Beantwoordt volgende vragen: uit welke landen/streken komen de verschillende merken (welke afstand hebben de flessen al afgelegd van bron tot winkel)? Is het bronwater, mineraalwater... ? Hoeveel soorten water worden aangeboden? Vergelijk de prijzen en vergelijk de inhoud (magnesium, zouten, ...). Leg de link naar het water uit de kraan: hoeveel kost bij benadering 1 liter leidingwater alles inbegrepen.Welke conclusies trek je uit deze observaties?

Op maat van de wereld:
Sherlock Holmes achternaAnders eten kan water besparen. Speel voor waterdetective en ga op zoek op internet naar meer informatie over virtueel water of surf eens naar Arjen Hoekstra voor meer info over de watervoetafdruk. Ga vervolgens naar de xard-website (zie rechterkolom) en stel vervolgens een menu samen dat minder dan 3000 liter water vraagt